Vad har hänt under 2009..........
««- kolla vad som hände 2010 kolla vad som hände 2008 -»»091223- Nya menyer: Fler nya menyer. Den här gången är det "Saarela goes Youtube". Bilder är bilder, men ändå. Tiden har hunnit ifatt och det är nu dags att börja filma lite också. Har börjat testfilma med en GoPro kamera. -»»


091222- Varaderon uppackad: Varaderon är nu uppackad och färdigmonterad. Har nu glott på den i några dagar och den gula kulören bara växer i mina ögon. Nu saknas bara tillbehören till den, dvs väskor, ruta etc etc. Sen är den färdig för att ta mig på nya äventyr. -»»


091220- Nya menyer: Det är tänkt att det ska komma några eller ett par nya menyer. Calendra är en meny som hjälper mig att hålla lite koll på vart jag är på väg, eller framför allt...kanske vi träffas där? -»»


091215- Varaderon kommit: Nu har en kartong med ett stycken ny Varadero dykt upp i Luleå. Alltid lika faschinerande att se en låda hoj och sen lite småspänt försöka kika in med hjälp av en ficklampa i lådans andningshål och utröna färgen. Kan säga att....det ser lovande ut! -»»


091114- Tappade bakhjulet: Chansen är väl liten, men det händer. Kajsa är på väg till Sunderbyn när hon möter på sin sida ett hjul från en bil. En mötande VW Golf har tappat sitt bakhjul och den smäller in med kraft i kofångaren på höger sida. Bärgning därifrån. Bärgaren berättar också att tappade hjul är ganska vanligt vid denna tidpunkt på året. Folk glömmer dra åt skruvarna när dom byter till vinterhjul. -»»


091107- Transalpen såld: Idag fick Transalpen en ny husse. Nya ägaren, Micke, bor i Boden så den blir kvar här i stan. Snöväder, så han hämtade hojjen på ett släp för vinterförvaring upp till ett garage i Norra Bredåker. Nu börjar för mig operation nästa hoj. -»»


091021- Suzuki Gladius: Snön börjar pracka på lite smått här uppe i Boden, så vad passar inte bättre än att ta en hojtur i värmen nere i Stockholmsområdet. Suzuki Gladius kom redan 2009 och lanserades som nån slags tjejhoj ute i europa. Till Sverige togs dom inte in första året, men nu kommer den. Nu efter att ha kört den, så kan jag konstatera iallafall att, någon ren tjejhoj är det definitivt inte. -»»


091012- Mer ATV: Mer ATV ute vid punkt 49. Jesper var med som sällskap några dagar och jag fortsatte med att försöka göra lite lätta fyrhjulingsbanor. Ibland tog vi en liten utflykt ut i skogen och kollade även in enduroslingorna. Stora crossbanan fick sig också en runda lite då och då. Frisk luft och fyrhjulingskörning i några dagar tar på krafterna. Gissar att träningsvärken kommer inte att släppa på ett tag. -»»


091007- Fyrhjulingsbana: Jag och Henrik var på Bodens motorstadion och utforskade om vi kunde göra en enklare fyrhjulingsbana. Vi testade stora crossbanan, rallycrossbanan samt lite grann endurospåren, men beslutade tillslut för att göra en försiktig bana baserat på den mindre knattecrossbanan. Kul eftermiddagsavslut! -»»


090925- Pure racing: Sista veckorna när jag kommit hem har jag försökt på asfalten lära mig att slajda in på gården med Innovan. Rullen i botten och på med full bakbroms. Blir en tio meter långt svart spår i asfalten och avslutas med uppställ in på gården. Nu haft klockrena uppställ ett par dagar i rad och det är en häftig känsla när man prickar in allt rätt. -»»


090920- Septemberrundan: Varmt och skönt, så det kom en hel del till körningen, 170 hojar fick vi ihop det till mellan Piteå och Älvsbyn. Återigen repris från föregående år, start i Boden och målgång på Skapa företagsby i Sävast för fika och avslut. -»»


090917- ATV-körning: Körning med fyrhjuling i skogarna strax utanför Åseda i Småland. Grymt kul när en riktig instruktör visar hur man använder och rättar till felen man gör. Körning tär på krafterna och jag var nog lite mörbultad efter ett par dagars körning. Passade samtidigt på att ta ett förarbevis. -»»


090829- Hailutoträffen: Årets Hailuototräff på Nallikari camping i Finland blev i år lite avslagen. Kanske det stundande busvädret som hade lovats på väderkartorna skrämde bort deltagarna. Endast 600 betalande hittade dit, varav ca 200 av dom var dagsbesökare. Vädret var varmt i år och regnet höll sig skapligt borta, åtminstone på fredag och lördag eftermiddag. -»»


090825- Touring med moped: Hur gör man för att komma iväg på en långtur med moped? Jo, man köper den långt borta och sen snabbt bokar biljetter utan återköp. För mig blev det en Honda NPS50 Zoomer moped, en 07:a som stod hos Honda i Kungsbacka. Kravet var att den var helt orginal i motorn, dvs i strypt utförande. Kungsbacka ligger ca 140 mil kortast väg från Boden. Passade på att ta en liten omväg hem via Åland och Finland. -»»


090815- Mårdsele hembyggdsförening: Mårdsel hembyggds- och skoterförening anordnade för fjärde året i rad en träffpunkt för dom norrbottniska hojåkarna. Förra årets vägarbeten skrämde bort dom flesta hojåkarna, men nu var det desto mer folk på plats. Med det fina vädret i ryggen hade jag nog räknat med att fler kom. McFyrkanten hade samling vid Smedsbykorsningen och endast tolv hojar var på plats där. Märkligt, man undrar vart alla tagit vägen. -»»


090814- Innovan bänkad: Innovan är nu också bänkad på en dynojetbänk. 8,05 hästkrafter uppmättes på bakhjulet. Bakhjulets effekt är den verkliga effekten och normalt får man räkna att på en kedjedriven maskin försvinner ca 8% från vevaxeln innan hästkrafterna hamnar på backen. -»»


090808- Höslaget Avan: En del marknader satsar på att använda bilar och motorcyklar som utställningsobjekt för att locka folk. Så gjör även höslaget i Avan. Det tråkiga var att Rosvik hade också en marknad samtidigt. Dom flesta av motorhistorikerna med två hjul hade tydligen åkt dit istället. Jag åkte iallafall till Avan med Piaggion. -»»


090806- Motorhistorikernas tvåhjulsgrupp: Norrlands motorhistorikernas tvåhjulsgrupp brukar träffas på Floras Kulle i Luleå lite då och då. Kikade förbi där med Innovan. Tyvärr är inte uppslutningen speciellt stor, åtminstone den dagen. Slutade iallafall med att jag hakade på dom och körde en repa till Avans cafe. -»»


090803- Tam fasan: Fasaner har vi haft under åren på grönområdet, skygga sådana. En dag dök det upp en fasantupp på vår altan. Den var på väg in till oss via altandörren och det var tur att jag hann stoppa den. Tam visade sig den också vara. Den vägrade lämna oss trots att jag föste bort den. Satt vid oss, chillade kring fötterna lite förslött med ögona stängda emellanåt. Likadant nästa kväll. Tredje kvällen kom den inte, men Kajsa hade sett den hos en annan granne. -»»


090729- Testpackar moped: Testpackade en Honda NPS50 Zoomer för ett litet kommande långtursprojekt. Moppen är och ser riktigt liten ut, men vad den svalde packning! När väl allt var på plats, så var fortfarande hela utrymmet under sadeln outnyttjad. -»»


090726- Motorhistorikernas utflykt: Norrlands motorhistorikers traditionella utflykt vi Hägnan i Gammelstad. Samtidigt en liten marknad som hålls vid sidan om. Nu har träffen hållit på många år, folk har lärt sig och den samlar nuför tiden ganska bra med folk som vill komma och kika på alla gamla bilar och motorcyklar.
McFyrkanten Boden hade en körning dit. Tog Piaggion dit, dock så blev vi bara tre hojar närvarande. -»»


090722- AR:en hittat hem igen: Gick säkert ett halvår i garaget och funderade på att det är något som inte stämmer här, nåt saknas. Tiden gick och tillslut kommer jag på det. AR 125:an saknas! Detta hände för ca 7- 8 år sedan. Det visade sig att Johan hade tagit hojen till Unbyn, en by utanför Boden. Där har den stått alla dessa år. Nu hade jag liksom glömt bort den totalt, så jag blev lite överraskad när Johan nu helt plötsligt stod med den på gården. -»»


090720- Repsol Team: Straffarbeten. Den här gången måla om Jonna-Lisas rum. Måla innebär också att hundarna blir målade, oftast då med rallyränder. Den här gången fick dom representera Hondas Repsol team i motoGP. Som vanligt, Kajsa förbannad för att jag målar hundarna. Färgen sitter i några dagar och hon tycker tydligen det är skämmigt att gå ut med dom. -»»


090718- Nu vänder jag hemåt: Egentligen skulle jag bara ta en lite kortare tur i några dagar till Norge i lugn och harmoni. Slutade med att varje gång fronten vändes hemåt, så dök det upp nåt litet objekt ytterligare att åka till. Snacka om att lura sig själv. -»»


090704- Internationella GW-träffen: Internationella goldwing-träffen, i år i Norrbottenssektionens ansvar. Träffen hölls på Fårö camping, strax utanför Piteå. Dryga femhundra wingar hade hittat dit. Själv gjorde jag ett litet dagsbesök där och beundrade alla kromslädar som var på plats. -»»


090704- Innovans kedja: Innovan har nu passerat tusen mil och kedjan är totalt kronslut. En 420 kedja utan o-ringar håller inte mycket längre. Det försämras ganska fort i slutet bör nog egentligen bytas lite tidigare än så, åtminstone om man kör hårt med kärran. -»»


090701- Link pipe: På Transalpenn sitter det en Leo Vince evo II ljuddämpare i aluminium. Inget måste, men för att få bort katalysatorn, så måste man till det köpa en link pipe också. Link pipen är en rörstump med hål för lambasonden och en förgrening till två cylindrar. Den är tyvärr nästan lika dyr som ljuddämparen med rörtillsats, men vad gör man inte för lite mer sjyst oljud. -»»


090628- Midnattssolsträffen: Det blåser positiva vibbar för Midnattssolsträffen i Gällivare. Jag har varit med på tiden när deltagarantalet var tolvtrettonhundra pers på träffen Jag har också varit med när antalet varit endast dryga trettio pers. Nu blev det rekord i sk modern tid, dvs hela 282 inbetalande hittade dit. -»»


090620- Crossglasögon: Hade i baktankarna att det finns crossglasögon med lite vidare glas avsedda för att ha glasögon under. Smith är ett fabrikat och dom passade utmärkt till min Arai Tour-X hjälm. -»»


090618- Slutkört?: Kaisa skriver: Kommer hem,hör innifrån bara ett vrål från Veijo.En timma senare på akuten ser jag på bildskärm Veijos öga. Ser ett stort sår och hornhinnan som......... -»»


090613- Fåröträffen: Fåröträffen i Piteå som varit en handlarträff tidigare, är i år en träff arrangerad i privat regi. Deltagarantalet hade nog förväntats vara högre än dom ca 30-40 betalande. Själv åkte jag förbi där en snabbsväng efter jobbet. -»»


090612- Pilsnerplats: Stod i princip med penseln och lasyrburken i hand och skulle egentligen lägga på ny lasyr på altanen och trappan vid ingången. Egen liten enmanspilsnerplats under tak har jag länge funderat på. En plats där man kan under tak sitta på en pall, använda räcket både som bord för burken och även använda den som stöd för armen när man håller i pilsnern. Luta sig mot väggen och lägga upp ena foten som stöd på kortsidan av räcket. Den som kan njuta av en pilsner förstår vad jag menar. -»»


090610- Cectec: Cectec, marknadens grymmaste vägreggade ATV, åtminstone utseendemässigt. Personligen har jag blivit helt betuttad av dess, på nåt konstigt sätt, billiknande look. Cectecen ska visst senare komma i en turboversion, där topfarten lär vara strypt till 150 knyck. Det här exemplaret heter 500 efi och har en topfart nånstans kring 120 km/tim. Lagom touringfart tycker jag känns mer kring 80-90. Stabil i kurvorna, men känns lite vinglig i framändan. Kanske går den att justera med en toein? -»»


090531- Pingstrundan: Pingstrundan i Pajala nummer fyra. Förra årets kylslagna pingstrunda är glömd och man fick nu i år istället njuta av vackert väder. Nytt för i år var att man hade körningen uppdelat på två dagar. Söndagskörningen var för min del hemfärdsdag och jag gissar att den körningen var mer lämpad för dom närboende. Kvällsaktiviteter på Tannavallen, men som vanligt så blev det för min del att häcka både fredag och lördag kväll vid Snickarbackens hotellägenheter. -»»


090517- Storforsen: Måste vara några år sedan jag var till Storforsen. McFyrkanten hade sin körning dit denna helg och det passade då bra att besöka platsen samtidigt. Korvgrillning hägrade. Det har också varit på senaste tiden alldeles för lite touring i närområdena, så för min del blev det att åka iväg nägra timmar före och bara toura runt efter småvägarna. -»»


090512- ABS på sporthoj: En stor nyhet i år som tagits med blandade känslor är ABS på sporthoj. Det känns olustigt att sitta på en sporthoj och klippa fullt på bromsarna. Jag börjar försiktigt med att prova i lägre farter och se om tillverkaren bara luras. Efter några trevande bromsningar i olika provfarter, så ökar jag till ca 120 knyck. Bära eller brista! Emot alla naturens lagar så pressar jag bromsarna stumt i botten. Med den nypningen hade jag nog tappat framhjulet och legat i backen med en vanlig hoj, men den här....stannar hårt och bestämt. Känns som att den niger inte ens framåt. -»»


090510- Tiki Treiler: Länge sökt efter ett lämpligt släp som är obromsat. Begpriserna har varit så pass nära nypriserna, så det blev tillslut istället att köpa nytt. Jag fastnade för en Tiki Treiler modell C-265. Inget avancerat släp, men ändå obromsat och framför allt, den har tipp, rymmer en hoj på längden och en ATV på bredden. -»»


090501- Majrundan: Rekordvärmen gjorde att det även blev rekord i antalet deltagare på rundan. För första gången har antalet hojar passerat 1000. Med det osäkra vädret som brukar vara på majrundan, så skulle det vara märkligt om detta slås någonsin i framtiden. Själv åkte jag traditionellt från Hedenbron i Boden med CB1000R:en. Även JanAnders minnesrunda därifrån ökar i antal varje år. -»»


090429- Öppet hus: Traditonell öppet hus för besiktning av motorcyklar. Dom ställen som nuförtiden håller öppet i fyrkantenområdet är Luleå och Boden. Luleå hade en hel del besiktare på plats, medans Boden hade vid halvsex snåret bara ett fåtal hojar på parkeringen. Blev lite kaffe och mc-snack på båda ställena medans jag passade på att lufta en Kawa X12:a. -»»


090413- CBF 125: Sextio mil på en tank lovar Honda att man ska ta sig med nya CBF 125. Med tanke på att det är bara en 13 liters tank, så är den extremt snål på soppan. Hojen är ingen raket direkt med sina 11 hästar, men den ser dock riktigt trevlig ut. Har nu kört och kikat på den i några dagar och blir lite småhäpen över att den bara kostar dryga tjugiofem tusen kronor. Massor av hoj för pengarna! -»»


090329- Shopper: Vi har sökt länge efter en bra shopper med elstart och automatlåda. Den som Jontte har idag har nog sett sina bästa tider, så det här objektet dök upp i precis rätt tid. Vi hade gett upp i sökandet och det var tänkt att den gamla skulle gås igenom istället. Moppen, en Nordsjö med tvåväxlad automat och elstart hittade vi i Nydala, strax söder om Umeå. -»»


090310- Bandsats: Liten stund, men ändock. Äntligen har man fått prova på i snön en ATV med bandsats. Grymt fäste i snön, mycket bättre än på en snöskoter. Skulle gärna vilja plumsa i snön en hel dag med en sån. Kanske en dag får man chnsen att göra det? -»»


090307- Alterrundan: Alterrundan, Norrlands motorhistorikers vinterrally med start i Boden. Förr i tiden körde jag rallyt själv ett antal gånger. Andra intressen tog vid och det blev mer att kika på rallyt istället. Nu är det ett antal år sedan jag besökt rallyt. Kan konstatera att bilarna som deltar har också förändrats, massor av bilar kring sjuttiotalsstrecket är nu på plats. Det är ändå nåt visst med sena sextio- och tidiga sjuttiotalsbilar. -»»


090306- Bowlingfest: McFyrkantens traditionella bowlingfest i Luleå. Drygt trettio personer på plats och det är ungefär antalet som är lagom för dom tio banorna. I år blev det att jag bowlade ganska mycket och jag kan bara konstatera att jag blir bara sämre och sämre. Kanske bäst att jag i fortsättningen håller mig till baren istället. -»»


090228- Dragracing: Yamaha V-Maxclub Sverige och V-Maxclub Finland anordnade dragracing på is. Förra året hade dom en tillställning i Oulu Finland. I år var det svenskarnas tur att anordna ute på Notvikensisarna i Luleå. Alltid kul att lyssna och se på motorcyklar som kör. Själv tyckte jag det var mest kul att detaljstudera hojarna på nära hålla, speciellt alla olika dubb som användes. -»»


090214- Hundbil: Någon hundbil är det väl inte, men kanske lämpligt namn eftersom vi på samma resa hämtade hem en hund också. Efter några månaders sökande hittade vi tillslut en passande Opel Meriva i Hallstahammar. På samma tur var vi och hämtade i Kristinehamn en Rhodesian ridgebackvalp. -»»


090125- Älvsjömässan: Det blev till att bila ner på fredag till Älvsjömässan i Stockholm i år. Kajsa och Jonna-Lisa var redan i Stockholm sedan några dagar, så det blev att övernatta hos dom. Mässa på lördag och sen hem via Finland. -»»


090114- Hondabladet 2009: Har fått en liten förhandstitt i Hondabladet 2009 och det är nu andra gången jag hamnar i blaskan. Förra gången var med Innovan till Nordkap. Den här gången har Robert på Honda skrivit en liten trevlig story från sommarens tur med Honda CB 1000R. Vi var några stycken och körde hem hojarna från Atessafabriken i Italien. Finns att läsa på sidorna 34 och 35 i tidningen. -»»


090101- Nytt år: Nytt år och nya äventyr!!! I år är stora mässan i Stockholm och dit är det tänkt att jag också ska åka. Förmodligen bilar jag ner och plockar samtidigt upp på lördag kväll Kajsa och Jonna-Lisa som är där nere i Stockholm på nån slags tjejresa. Från Stockholm vidare till till Finland sen.
2008 blev återigen skapligt med mil, ca 3500 mil fick jag skrapat ihop igen. Dom mesta milen blev till tack vare några besök i dom sydligare delarna av europa. Balterna har jag sneglat på i några år. Nu känns det som det är dags att ta tag i saken och åka dit? -»»Vad har hänt under 2009..........
««- kolla vad som hände 2010 kolla vad som hände 2008 -»»


www.saarela.se